Sporting CP - FC Porto
Portugalsko, Liga NOS, 3.kolo, 28.08.2016 v 19.00 CET
Pokud jsem před zápasem Porta v Římě psal o tom, že současné Porto je nejslabší za několik posledních sezón a určitě je nepočítám mezi kandidáty na titul v Portugalsku v této sezóně, myslel jsem to vážně. Ale Porto prošlo do Ligy Mistrů a na přestupovém trhu začalo hodně míchat s kartami. (To ostatně platí i pro Sporting.) Odešel např. kamerunský útočník Vincent Aboubakar (loni v Portu v lize 28/13 a v Lize Mistrů 6/3) do Besiktase Istanbul, atd. Ale Porto například získalo na hostování z Atlética Madrid dva ofenzivní a hodně kvalitní mladíky - což je Diogo Jota a Oliver Torres. Další posilou do útoku je belgický útočník Laurent Depoitre z KAA Gent. Navíc dává Porto jasně najevo, že přestupní termín končí až ve středu o půlnoci a do té doby se ještě může stát mnohé. Tím chci naznačit, že s Portem se asi nakonec letos bude muset trochu počítat. Ale dnes? V Římě se zranil 32ti letý pravý bek, uruguajský reprezentant Maxi Pereira. Podstoupil i operační zákrok a jeho návrat je zatím neznámý. Zdravotní problémy mají i nováčci Laurent Depoitre a Diogo Jota. Situace v klubu je samozřejmě optimistická, protože postoupili do Ligy Mistrů - a určitě je nerozhodilo ani problematické cestování do Lisabonu (neletěli letadlem, ale jeli autobusem, a ten měl v půli cesty defekt, takže výprava musela čekat na dálnici, než je odvezl jiný autobus - a do Lisabonu přieli včera až poměrně pozdě)... Ovšem nálada je jedna věc a reálná síla kádru dnešní den je druhá věc...
U Sportingu je bezpochyby největším oslabením João Mário. Ten totiž přestoupil do Interu Milán za historicky nejvyšší částku, která byla zaplacena za hráče z portugalské ligy. Trumfl i Renata Sancheze, který šel z Benfiky do Bayernu. Ale je samozřejmě spousta příchodů a další se chystají (už je téměř jisté, že do Sportingu tento týden přestoupí z německé Bundesligy dva Holanďani - Luc Castaignos z Eintrachtu Frankfurt a Bas Dost z VfL Wolfsburg). Z Arsenalu přišel na hostování i Joel Campbell, takže těch nových jmen (a rozhodně nejen ofenzivních) je celkem dost. A také zde se další příchody chystají (a možná i odchody, protože se obecně počítá s tím, že odejde Slimani - který by ale dnes ještě měl být podle trenéra Jesuse v základu.
V prvních dvou kolech oba dnešní soupeři vyhráli - Sporting doma nad Marítimem 2:0 a u Paços Ferreira 0:1. Porto na hřišti Rio Ave 1:3 a doma nad Estorilem 1:0. Vzhledem k včerejší výhře Benfiky jsou dnes oba pod tlakem a oba budou chtít vyhrát. Loni Sporting vyhrál oba vzájemné ligové zápasy (doma 2:0 a v Portu 1:3).
Jak říkám - o Portu asi v této sezóně ještě uslyšíme, ale teď je ještě brzo. Nově příchozí hráči jsou buď zdravotně indisponováni, nebo jsou u týmu ještě příliš krátce a nevěřím, že je Nuno Espirito Santo postaví.
Předpokládané sestavy :
SPORTING : Rui Patrício - João Pereira, Coates, Rúben Semedo, Bruno César - William Carvalho - Gelson, Adrien Silva, Bryan Ruiz - Slimani, Alan Ruiz
FC PORTO : Iker Casillas - Layún, Felipe, Marcano, Alex Telles - Danilo - André André, Herrera - Corona, André SIlva, Octávio
Aktuální síla kádrů plus domácí prostředí - to jsou IMHO dvě hlavní věci, které dnes rozhodnou. Já mám tento zápas nastavený na 45%-36%-19%, takže kursy na domácí, které se dlouho pohybovaly kolem @2,20 byly víceméně fair. Od @2,25 jsem si říkal, že bych do tohoto zápasu šel. No a kursy jdou skutečně nahoru a aktuálních @2,37 u Pinny jsem prostě MUSEL vzít...
Takže :
výhra domácích s důvěrou 4/10, v kursu @2,37 vsazeno u Pinnacle
Přeji všem GL!
*8*