Vitória SC Guimarães – FC Boavista Porto
Portugalsko, Liga NOS, 5.kolo, 10.09.2017 v 19.00 CET
Jestliže jsem před pár koly poukazoval na velké oslabení Guimarãese, rapidní snížení jejich kvality oproti loňské sezóně a nebyl jsem překvapen jejich domácí prohrou se Sportingem 0:5, tak teď se rozhodně změnila situace. Marodi se během repre pauzy dali téměř do kupy a zbytek přestupového termínu klub využil ke SKVĚLÝM nákupům. Situace je tedy kapánek jiná, než byla ještě před dvěma týdny a proto jsem do tohoto zápasu vlítl…
Vitória Guimarães má po 4ech kolech bilanci 1-1-2 se skóre 3:10. V prvním kole doma porazili Chaves 3:2, ve druhém kole prohráli v Estorilu 3:0, ve třetím kole doma již zmíněná porážka od Sportingu 0:5 a v prozatím posledním kole bezbranková remíza na Paços Ferreira (přičemž ale celý druhý poločas hráli Paços Ferreira v deseti a Guimarães toho nedokázala využít). Co se týče dnešního zápasu, tak trenér Pedro Martins nemůže počítat pouze s 21ti letým levým obráncem Joãem Vigáriem. Martins musel v posledních dnech čelit ještě dvěma odchodům, kdy do francouzského Amiens odešel 24ti letý jihoafrický střední záložník Bongani Zungu, a do belgického Anderlechtu Brusel odešel 25ti letý stoper Josué Sá. Ale do dnešního zápasu už mohou zasáhnout výrazné nové tři posily, kteří jsou všichni v nominaci. Je to 23ti letý venezuelský obránce Victor García, kterého vykoupili z FC Porto, z francouzského Lorientu přišel 25ti letý ghanský záložník Alhassan Wakaso, no a do útoku přišel z lisabonského Sportingu 28ti letý kapverdský reprezentant Héldon. V nominaci se po uzdravení poprvé v této sezóně objevuje také 21ti letý levý bek z Pobřeží Slonoviny Ghislain Konan. Ten měl v Guimarãesi skvělou loňskou sezónu, v přípravě se zranil, ale dnes už může naskočit na post jediného dnes zraněného hráče, kterým je výše zmíněný João Vigário. Na postu Josué Sá, který odešel do Anderlechtu – tedy na stoperu – dnes asi nastoupí 23ti letý Marcos Valente. Ten se s týmem připravuje dlouhodobě, za „A“ tým pravidelně nastupoval i v minulé sezóně a minulý týden v repre pauze odehrál skvělý zápas za „B“ tým Guimarãese na Cova da Piedade (výhra 0:1) a byl dokonce vyhlášen hráčem zápasu. Trenér Pedro Martins je velice spokojen s průběhem reprezentační pauzy a tvrdí, že všichni noví hráči skvěle zapadli a diváci to budou moci posoudit už dnes…
Boavista má po čtyřech odehraných kolech bilanci 1-0-3 se skóre 3:5. V prvním kole to byla porážka na Portimonense 2:1, ve druhém kole doma porážka od Rio Ave 1:2, ve třetím kole prohra na Marítimu 1:0 a v posledním kole konečně výhra – doma nad Desportivo Aves 1:0. V repre pauze pak Boavista hrála doma ještě zápas Ligového poháru a prohráli se Sportingem Braga 1:2. Trenér Miguel Leal si na tiskovce chrochtal, jak jeho týmu ohromně pomohla výhra nad Avesem a že prohra v Ligovém poháru nic neznamená. Hlavně, že tým nabral sebevědomí a po výhře mají opět zvednutou hlavu. Tady jen připomenu, že nováček soutěže Desportivo Aves (postoupili z 2.ligy ze druhého místa) prozatím ve čtyřech zápasech získali jeden jediný bod za remízu s Paços Ferreira (kteří letos zatím nic moc a v pěti zápasech ještě nevyhráli). Jinak Aves v dalších třech zápasech třikrát prohráli a nedali ani gól. Radovat se tedy takto extrémně nad výhrou nad takovýmto mužstvem (které navíc posledních 25 minut hráli po redce v deseti), to mi přijde přehnané. Dnešní soupeř je někde jinde… Dnes má navíc trenér Miguel Leal dvě absence. Tou první je 27ti letý anglický střední záložník Aymen Tahar. Ten to sice má letos 3/0, ale je to hráč lavičky, který vždy jen střídá na pár minut a není to nic klíčového. ALE - zraněný je 30ti letý stoper a klíčový hráč defenzívy Boavisty Nuno Henrique. Stoperská dvojice tak dnes bude s největší pravděpodobností ve složení Raphael Rossi – Stéphane Sparagna. Rossi je 27ti letý brazilský stoper, který v létě přišel z anglického Swindon Town, kde hrál 4 roky v League One. Byl to právě on, kdo dal jediný gól zápasu proti Avesu v minulém kole, když skluzem srazil střelu, která šla mimo bránu. Kvalitou ale rozhodně na 1.portugalskou ligu má, v lepší lize by si ale asi nekopl. Sparagna je rodák z Marseille, kde vyrostl a hrál. V „A“ týmu ale během kariéry nakoukl celkem jen do 18ti soutěžních zápasů a loňskou sezónu strávil na hostování v Auxerre. Co je ale u něj nejdůležitější – spíš než stoper je to defenzivní záložník a na stoperu vždy býval jen na záskok. Jinak ale v roce 2015 byl členem vítězné francouzské reprezentace U20 na prestižním turnaji v Toulonu. Podle jeho slov by se přes Boavistu chtěl dostat do některého špičkového portugalského týmu. Spolu s Rossim hráli ve stoperské dvojici minulý týden zápas Ligového poháru proti Braze a oba góly Bragy padly právě po chybách Sparagny. Nicméně trenér Leal nemá v kádru moc na vybranou a tak i dnešní stoperskou dvojici předpokládám v tomto složení…
Pro mne tedy domácí po odchodech konečně doplnili kádr opravdu kvalitními hráči. Na začátku sezóny už ztratili dost bodů a vzhledem k tomu, že jsou (jako každoročně) počítáni mezi favority na postup do Evropských pohárů, tak by měli začít sbírat body. Dnes v podstatě full, navíc s posilami a doma… Boavista sice v posledním kole porazila tragédy z Avesu, ale to bych nijak nepřeceňoval. Absence Nuna Henriqueho je v každém případě bolestivá a dnes jim moc šancí nedávám. Já bych tady home win hrál i za @1,80, takže to co se nabízí pro mne rozhodně hodnotu má…Na Guimarães ve čtvrtek čeká první zápas základní skupiny Europe League a doma narazí na Red Bull Salzburg. To jen dodávám pro úplnost. Rozhodně tím nenaznačuji žádné šetření hráčů ani nic podobného. Dnes i ve čtvrtek se jedná o domácí zápasy, hráči Guimarãese tak nemusí nikam cestovat a hrát dnes naplno rozhodně potřebují...
Jen malý dovětek – rozhodčí. V této sezóně rozhodčí v Portugalsku fakt tlačí favority co to dá, za své body už jim mohou děkovat všichni ze silné trojky (Benfica, Sporting i FC Porto). Dochází k prapodivným rozhodnutím, které zásadně ovlivňují průběhy i výsledky zápasů. Dnešní zápas bude pískat Jorge Sousa. To je 42ti letý rozhodčí s licencí FIFA, kterému Portugalská fotbalová asociace podmínečně prominula jeden zápas z třízápasového trestu. Ten trest dostal po 2.kole v této sezóně, kdy vedl zápas Chaves – Benfica 0:1. Benfica vyhrála gólem z 94.minuty, Chavesu nebyl v tom zápase uznán regulérní gól, nebyla mu písknuta ani jedna ze dvou evidentních penalt, atd. Sousa tedy dostal trest na tři zápasy, z nichž jeden mu byl podmínečně prominut. Pro mne je důležité to slovo "podmínečně", protože doufám, že dnes nebude vymýšlet žádné nesmysly a bude pískat „rovinu“.
Ale to jen tak bokem.. Důvody k tomu, co jsem v tomto zápase vsadil a co doporučuji, jsou výše,
takže
výhra domácích s důvěrou 5/10, v kursu @1,96 vsazeno ve Fortuně
Všem GL!
*8*