9.9.2017 / 18:00 / 1. Maďarsko / Debrecen - DVTK 1 @ 2,30 (Bet 365) 3/5.
Tu mi kurzy absolútne nesedia a v mojich očiach je Debrecen podstatne väčší favorit, ba prakticky si vôbec neviem predstaviť ich zaváhanie. Proste ak sa jedná o zápas Diósgyor Debrecen, môžu byť kluby v hocijakých pozíciach, situáciach príde Debrecen a vyhrá o 3 góly, len tak lebo ... a to aj vonku. Teraz budú navyše doma.
Aby sme dali na začiatok veci na správnu mieru, tak je dôležité vedieť, že Diósgyor nemá vlastný štadión (práve sa im stavia) a domáce zápasy hrávajú práve v Debrecene, čiže poznajú to tam, ale zas 2 zápasy, ktoré tam doteraz odohrali im zas veľkú výhodu nedávajú + tam odohrali pár zápasov v minulej sezóne. Vtedy mali pravidelný domovský štadión v Mezokovesde a v Debrecene hrali len výnimočne (skôr bude výhoda tých cca. 1000 fanúšikov DVTK, ktorí sa tam chystajú) ale nebojím sa ani o fanúšikov Debrecenu, atmosféra bude dobrá, futbalová.
Trošku však priblížim veci ohľadom kvality tímov. Ak sa laik pozrie na tabuľku 1. ligy si pomyslí, 7. Debrecen proti 3. Diósgyoru. To je ťažký zápas. Áno, Diósgyor nie je úplne zlý ale nie je o nič lepší ako minulú sezónu (keď stáli na vypadnutie a len šťastie pri nich stálo že tú ligu neopustili, no sami si to nevybojovali čo si budeme klamať) ba povedal by som že kvalitou sú horší, lenže majú trénera ktorý im nalial nejakú bojovnosť a zatiaľ to funguje. Skôr to šťastie ktoré sa im minulú sezónu odklonilo, tak sa im teraz nakláňa a zatiaľ sa im darí zbierať body.
Pozrime sa na ich zápasy :
Vasas - DVTK 0:2 .. Vasas nič moc, tu som aj písal analýzu na výhru DVTK. Hralo sa na neutrálnom ihrisku. Áno, Diósgyor v zápase lepší a zaslúžene vyhrali. Pre porovnanie Debrecen doma porazil Vasas 4:1 !
Honvéd - DVTK 2:2 .. Áno, Honvéd má svoju kvalitu, 19. júla o 21:15 hrali doma odvetu kvalifikácie LM, prehrali 2:3 a 22. júla už hrali ligový zápas, možno sa na tom zápase podpísala aj únava. DVTK malo šťastie v 40 min. sa dostali ku penalte a vylúčili hráča domácich, penalta premenená a 0:1 a výhoda hráča v poli, nakoniec celý 2. polčas v početnej výhode prakticky horším tímom a remízu 2:2 zachraňovalo práve DVTK v 96 min. !! Opäť pre porovnanie Debrecen v poslednom kole vyhral na ihrisku Honvédu 3:1 a to sa Honvéd už dosť dlho potrebuje sústreďovať len na ligu.
Haladás - DVTK 0:3 .. Haladás je túto sezónu totálna tragédia, nevystrelili v zápase ani na bránu a ďaleko k tomu nemalo ani DVTK, do 60tej minúty úplne nudný zápas bez momentu na obidvoch stranách. Potom našli gól a Haladás to úplne otvorilo po čom ešte dostali 2 góly. Ináč tomu zápasu úplne svedčal výsledok 0:0, proste tragédia. Debrecen tam prehral 0:1 - čo mi úplne hlava neberie.
Balmazújváros - DVTK 4:0 .. Opäť tragédia zo strany DVTK, nováčik z 2. ligy, ktorý sa v 1. lige ohreje max. 1 sezónu a dokázali ich futbalovo predčiť vo všetkých smeroch. Nie je tu veľmi čo hodnotiť, DVTK nič nepredviedlo a Balmazújváros im dal lekciu z efektivity. Debrecen proti nim ešte nehral.
DVTK - Puskás Akadémia 2:2 .. Zápas sa odohral v Debrecene, v podstate vyrovnaný zápas. DVTK inkasovalo rýchly gól a potom im brankár hostí daroval gól, doslova : https://www.youtube.com/watch?v=8kuNym9VvtA . Navyše k tomu DVTK opäť zachraňovalo bod v posledných minútach. Tentokrát 89´.
Újpest - DVTK 1:1 .. Opäť nudný zápas, DVTK rýchle vedenie, ku koncu inkasovali. Strely na bránu 3-2. Proste paráda.
DVTK - Mezokovesd 2:1 .. DVTK dovolím si povedať v tomto zápase lepším tímom, avšak prehrávali 0:1, tu si vybrali opäť svoj kúštik šťastia. 1:1 v 73 min. a gól na 2:1 v 93 min. z penalty. Debrecen prehral s Mezokovesdom v 1. kole nepochopiteľne doma 1:2. Pričom celý 2. polčas hrali v početnej výhode a stav po polčase bol 0:0. Zápas som nevidel.
Avšak, Debrecen má odvtedy stúpajúcu tendenciu. Kým Diósgyor hrával svoje zápasy s priemernými (Újpest, Mezokovesd, Puskás Akadémia, Vasas), resp. podpriemernými (Balmazújváros, Haladás) tímami a v tabuľke to vyzerá veľmi príjemne, ale klamlivo tak Debrecen má za sebou pár ťažkých zápasov. V posledných kolách odohrali doma remízu s Ferencvárosom 0:0 a prakticky ich do ničoho vážneho nepustili a Debrecen podal veľmi sympatický výkon. Potom mali smolný zápas na ihrisku Videotonu, kde siahali na bod, o ktorý ich obrala penalta v 96 min. a vydretá výhra Videotonu 1:0. Potom však rozobrali Vasas doma 4:1 a poradili si aj ako vyššie už spomínam s kvalitným Honvédom a z vonku si priviezli 3 body po výhre 3:1.
Proste Debrecen ide hore a Diósgyor práve teraz čakajú tie ťažšie zápas (Debrecen, Paks, Ferencváros, Videoton, Vasas, Honvéd) - Z Paksu max. bod a proti Vasasu doma možno 3. Z ostatných zápasov bude každý bod cenný.
Tak ako aj v úvode spomínam, v tomto tipe vychádzam zo stúpajúcej kvality Debrecenu a skôr s prispením šťastíčka získanými bodmi DVTK, ktoré sú klamlivé. Pominulé roky mám zo zápasov týchto dvoch tímov také skúsenosti, že proste Debrecen by mohol nastúpiť s juniorkou a DVTK s najlepším tímom zloženým od roku 1976 a zápas by sa skončil 3:0 pre Debrecen. Proste nevedia to na nich a myslím si, že teraz pri stúpajúcej forme Debrecenu to bude platiť viacnásobne.
Ak chcem zájsť ďaleko do histórie, tak vzájomné zápas hovoria jasnou rečou :
32 výhier Debrecenu, 10 remíz a 7 výhier DVTK pri skóre 103-40 pre Debrecen.
Ale nemusím ísť veľmi ďaleko. Posledný vzájomný zápas odohrali 27.5.2017 - posledné kolo Maďarskej ligy minulú sezónu, keď oba tímy stáli na vypadnutie a bol to prakticky zápas o priame zotrvanie v súťaži, Debrecenu stačila aj remíza. Zápas sa odohral v Mezokovesde (v tom čase prechodné domáce ihrisko DVTK) a Debrecen viedol už do polčasu 2:0 , bolo už aj 3:0 nakoniec to skončilo 3:1 s tým, že prakticky súpera do ničoho nepustili. Nakoniec oba tímy zotrvali v súťaži lebo MTK tiež prehralo v inom zápase a nakoniec vypadli oni a nie DVTK. Pred tým v marci, keď Debrecen bol všade fackovacím panákom, tak si zahrali doma s Diósgyorom zápas, kde zvíťazili 3:0 (po polčase rozhodnuté 2:0). Pred tým vzájomný zápas odohrali v tej istej sezóne ešte v septembri, z úvodu, Debrecenu sa nedarilo, prišli do Miškolcu (ešte DVTK malo svoje domáce prostredie) a odviezli si 3 body po výhre 3:1, samozrejme do polčasu viedli 2:0 a od 60 minúty hrali bez vylúčeného hráča - stačilo.
Predpokladám, že tento zápas bude rovnaký ako prakticky všetky predošlé. Debrecen je kvalitou na tom lepšie ako DVTK (žiadne dôležité absencie nie sú ani na jednej strane). Proste pre Diósgyor najhorší možný súper, kde ako spomínam, tímy by mohli byť v hocijakých formách aj tak by mal Debrecen na vrch, teraz navyše som presvedčený o tom, že aj forma, sebavedomie, kvalita, domáce prostredie (aj keď zmiernené) všetko je na strane Debrecenu. Opäť by ma neprekvapila ani nejaká facka v podobe výsledku 4:0.
Na výhru Debrecenu nemôže byť kurz 2,30 v žiadnom prípade. Max. čo by som prijal by bolo 1,90. Pre menej odvážnych, resp. pre odvážnych vo zvýšenom vklade DNB za 1,67 - mám pocit, že fakt nemá kam do nejakej 2AKO-vky (hrám to ešte aj takto napríklad s Videotonom). GL*4*