CS Marítimo – Sporting CP
Portugalsko, Liga NOS, 18.kolo, 21.01.2017 v 19.15 CET
Marítimo jsem sázel už v minulém kole, poslední neděli (pokud by se chtěl někdo podívat o pár řádků níž). Byla to sázka v domácím zápase proti Paços Ferreira a důvody byly jasné – po výměně trenéra značně zlepšená hra a tím i zlepšené výsledky. No a už mnoho let platné pravidlo – na ostrov Madeira se pro body nejezdí… Oproti minulému týdnu se dnes do nominace vrátili dva důležití hráči, kteří měli stopku za karty – a to 26ti letý brazilský defenzivní záložník Fransérgio (16/1) a 29ti letý útočník Edgar Costa (14/1). Jinak nepředpokládám, že by trenér Daniel Ramos dělal nějaké zásahy do vítězné sestavy… A určitě není od věci připomenout bilanci trenéra Ramose, jaké dosáhl od převzetí Marítima v domácích ligových zápasech. Ta bilance je totiž 5-1-0 a skóre 11:3. Ta jediná ztráta bodů byla hned v 8.kole v zápase s Boavistou (11.) 1:1. Jinak to ale byly výhry nad Tondelou (18.), SC Braga (3.), Benfikou (1.), Feirense (15.) a minulou neděli tedy nad Paços Ferreira (14.). Tolik k současné formě…
Sporting je mým nejoblíbenějším klubem v Portugalsku a proto mne hodně mrzí, co se tam poslední dobou děje. Prezident Bruno Carvalho se neustále hádá s vedením ostatních klubů i s vedením ligy a jen si stěžuje. Ve hře jsou i nějaké soudy - ale už se v tom moc neorientuju. Už to ani fanoušky nebaví. Ti všichni doufají, že při březnové prezidentské volbě svůj post neobhájí. Volají také po výměně trenéra, protože Jorge Jesus už se jim také znelíbil. Jesus má ale Carvalhovu podporu a sám včera na tiskovce řekl, že sám z klubu rozhodně neodejde. Sporting přitom nemá špatný hráčský potenciál. Mají nejlepšího portugalského gólmana (i když je pravda, že poslední týdny nevypadá Rui Patrício úplně ve své kůži), mají kvalitní obránce (kteří si ale neodpustí v každém zápase nějaké ty individuální chyby, no a navíc ten nejlepší teď odešel do Turecka - viz. níže), mají skvělý střed pole (kapitán Adrien Silva je na svém postu možná nejlepší v lize, William Carvalho je obletovaný talent, který ve Sportingu dlouho nevydrží, srbský mlaďoch Lazar Markovič hostující z FC Liverpool má rozhodně také svou kvalitu, atd.), mají vynikající ofenzívu (Bas Dost je se 13ti góly aktuálně nejlepší střelec ligy, kostarický útočník Joel Campbell hostující z Arsenalu zamotá hlavu komukoliv, no a mladý Gelson Martins je velmi žhavým zbožím na přestupovém trhu, aktuálně s André SIlvou a Diogem Jotou z FC Porto jsou to největší portugalské talenty, přičemž Gelson Martins má nejvyšší počet asistencí z celé ligy)… Prostě soupiska nevypadá zle a je v Evropě konkurenceschopná. Jenže dohromady to letos nějak nešlape. V úterý byl portugalský tisk plný velkohubých prohlášení od Jorge Jesuse a dalších představitelů Sportingu, ve smyslu „ligu už letos asi nevyhrajeme, ale uděláme vše pro výhru v poháru a hned dnes všichni uvidíte, jak bojuje Sporting“… No a hned ten den, tedy v úterý večer, všichni viděli - Sporting prohrál s Chavesem 1:0 a z poháru jsou tak také vyřazeni. Jestli do té doby byla kvůli předváděné hře a špatným výsledkům ve Sportingu nálada „nic moc“, tak teď to šlo ještě víc dolů… Aktuálně je Sporting na 4.místě tabulky, tedy o pouhá dvě místa před stoupajícím Marítimem. Bilanci mají 10-4-3 a skóre 29:16. Ale z těchto 34 bodů jich získali většinu doma, kde mají slušnou bilanci 7-1-1. Venku už to mají horší a je to 3-3-2 se skóre 10:10. Výhry byly u Paços Ferreira (14.) 0:1, na Boavistě (11.) 0:1 a u Belenenses (12.) také 0:1. Tedy na hřištích slabších týmů. Remízy byly u Vitórie Guimarães (5.) 3:3, na předposledním Nacionalu (17.) 0:0 a v minulém kole na Chavesu (7.) 2:2. No a porážky byly na Rio Ave (8.) 3:1 a na Benfice (1.) 2:1. No a když se kouknu na posledních 10 soutěžních zápasů Sportingu, tak bilance 4-1-5 tedy rozhodně není nic moc pro mužstvo s takovými ambicemi. Jinak teď v zimní pauze se pořád jedná o nějakých posilách, zatím ale došlo jen k tomu, že zkušený 32ti letý pravý reprezentační portugalský obránce João Pereira odešel do tureckého Trabzonsporu… Z těch zásadních hráčů Sportingu by dnes neměl chybět nikdo.
Pro mne jsou karty rozdány tak, že aktuální situace mluví pro domácí. Já vím, že celková bilance mluví pro Sporting. Jsem si toho vědom. Ale třeba loňský Sporting (který zde vyhrál 0:1) se s tím letošním nedá herně srovnat. Z drtivé většiny stejní hráči, ale naprosto jiná předváděná hra. A jen připomenu to, co je vidět ve výčtu v předchozím odstavečku : Sporting už v této sezóně na ostrově Madeira hrál, ale s Nacionalem jen remizoval 0:0… Proč je dnes favoritem? Nevím. Snad jen ta celková bilance a srovnání tržní ceny obou kádrů (Marítimo má hodnotu 17,18 miliónu €, zatímco Sporting 190,75 miliónu €) mluví pro Sporting. Já dnes ale budu věřit domácímu prostředí a hlavně stoupající formě a psychické pohodě domácích, proti kterým stojí nedobře hrající hosté s čerstvou ránou v podobě vyřazení z poháru… Na domácí kursy stoupají, což vždy přijímám s povděkem… Klasický doublechance na domácí by měl vyjít určitě, ale zkusil jsem si také čistou výhru – protože v tomto kursu, proč ne?
Takže
neprohra domácích s důvěrou 4/10, v kursu @2,22 má Fortuna
výhra domácích s důvěrou 1/10, v kursu @5,97 u Pinnacle
Všem GL!
*8*