CS Marítimo - FC Paços de Ferreira
Portugalsko, Liga NOS, 17.kolo, 15.01.2017 v 17.00 CET
Tohle nebude vůbec lehký zápas, ale s těmato kursama do toho prostě jít musím…
Club Sport Marítimo je typicky domácí manšaft. Prostě pokud někdo přiletí, nebo přijede lodí na ostrov Madeira, pak se mu tam hraje nepříjemně. A je úplně jedno, jestli mu je ve městě Funchal soupeřem klub Nacional, nebo Marítimo. V této sezóně je prozatím Marítimo v tabulce na 9.místě s bilancí 7-2-7 a se skóre 12:13. V domácích zápasech to mají 4-1-2 se skóre 8:5. Co se těch domácích proher týče, tak hned ve 2.kole doma prohráli s Vitórií Guimarães 0:2 a hned potom 11.září ve 4.kole s Rio Ave 0:1. V 8.kole pak ještě v říjnu remizovali s Boavistou 1:1, ale jinak to jsou (nad Tondelou 2:0, nad Bragou 1:0, nad Benfikou 2:1 a naposledy nad Feirense 2:0) doma samé výhry… Tady musím dodat – těch prvních 5 letošních ligových kol hrálo CS Marítimo pod brazilským trenérem, kterým byl Paulo César Gusmão. Jenže ten měl bilanci 1-0-4 a skóre 1:7, předváděl strašný fotbal – a hlavně prohrával doma… Takže byl vyhozen a od šestého kola zde trénuje 46ti letý Daniel Ramos. Cílem klubu je zakončit sezónu na místě, které jim dovolí vstoupit do bojů o Evropské poháry. A tento cíl určitě JE dosažitelný. Dnes jsou kursy na domácí celkem vysoké a je mi jasné proč. Tím důvodem jsou jistojistě dnešní absence. Chybět totiž budou tři zranění, a to 31ti letý brazilec, gólmanská jednička Eduardo Gottardi (16/0), 24ti letý levý bek Fábio China (14/1) a 25ti letý guinejský útočník Amido Baldé (2/0). K nim dnes bohužel chybí ještě dva vykartovaní hráči, a to 26ti letý brazilský defenzivní záložník Fransérgio (16/1) a 29ti letý útočník Edgar Costa (14/1). Celkem tedy chybí 5 hráčů, z nichž čtyři jsou hráči základu. Nicméně – k dispozici je už nominace k zápasu a ta vypadá následovně
Gólmani : Charles, Wellington
Obránci : Coronas, Patrick, Zainadine, Maurício, Raúl Silva, Deyvison
Záložníci : Erdem Sen, Jean Cléber, Alex Soares, Éber Bessa
Útočníci : Carlos Daniel, Ghazaryan, Xavier, Brito, Djoussé, Dyego Sousa
Takže jsou tu vidět i dvě nové tváře, o které se Marítimo stačilo posílit už teď v zimním přestupovém termínu. Je to 26ti letý brazilský gólman Wellington Lima a 28ti letý mosambický reprezentační stoper Zainadine Júnior. Gólman Wellington byl stažen zpět z hostování, protože tento kmenový hráč Marítima hostoval za velké peníze v indickém klubu NorthEast United. No a stoper Zainadine přišel z čínského klubu Tianjin Teda. S těmito dvěma posilami se i ty absence dostávají do jiného světla a já tímto při pohledu na nominaci považuji každou z dnešních absencí Marítima za nahraditelnou… Poslední tři domácí ligové zápasy Marítimo vyhrálo, soupeřem jim přitom byla např. Braga nebo dokonce Benfica, a to je pro mne zásadní info…
Fútebol Clube Paços de Ferreira je Marítimu podobný v tom, že je to typicky domácí manšaft. V tabulce aktuálně jsou na 12.místě s bilancí 4-5-7 a se skóre 16:23. Ze 17ti získaných bodů jich doma získali plných 13. Takže jejich bilance na hřištích soupeřů opravdu není dobrá. Konkrétně ji mají 1-1-6 a skóre 9:18. Tu remízu uhráli hned v 1.kole na hřišti Moreirense 1:1 a výhra byla v 5.kole na hřišti Vitórie Setúbal, a to dost vysoká 1:4. Aktuálně má tedy Paços Ferreira sérii pěti ligových zápasů na hřištích soupeřů s bilancí 0-0-5 a se skóre 1:11. Ten jediný gól dali hned v tom prvním z těch pěti, když prohráli na Tondele 1:2. A pak to byly čtyři prohry bez jediného vstřeleného gólu – na Benfice 3:0, u Aroucy 1:0, v Braze 3:0 a naposledy ve Feirense 2:0… O vyhození trenéra Carlose Pinta už jsem tu psal a krátké seznámení se současným mlaďoučkým (33 let) a totálně nezkušeným trenérem Vasco Seabrou jsem tu také už sepisoval. Pravda ovšem je, že Seabra má od svého nástupu překvapivě dobrou bilanci v ligových zápasech, a to 2-1-2. Přičemž tedy samozřejmě – ty bodové zisky jsou z domácích zápasů, dvě prohry jsou u soupeřů… U Paços Ferreira jsou dnes 4 absence. Dva hráči si letos ještě nekopli, a to 27ti letý útočník Rabiola (0/0) a 20ti letý levý bek Paulo Henrique (0/0). No a další dva jsou hráči základu. Chybět bude 36ti letý kapverdský stoper, kapitán týmu Ricardo (14/0) a také 30ti letý útočník z Guinée-Bissau Cícero (9/0). Jen tady připomenu, že v posledním kole dokázali Paços Ferreira doma remizovat s FC Porto 0:0, přičemž právě Ricardo byl klíčovým hráčem a odehrál skvělý zápas. No a Cícero je ještě stále nejlepším nahrávačem hostů… Právě s ohledem na Ricardův výkon proti Portu a dnešní absenci jeho a Cícerovu, to pro mne ubírá další procenta hostům v mých estimations…
Při porovnávání těch dnešních absencí to tedy vidím (z pohledu domácích) nejhůře jako vyrovnaný stav. Spíše jsou na tom hůře hosté – ale zůstanu u toho, že to jsou absence srovnatelné. Nicméně síla Marítima doma na Madeiře a letošní (a právě i aktuální) slabé výkony hostů venku, to je pro mne tím nejzásadnějším argumentem ve prospěch home winu. Pro mne zápas 55%-33%-12%, tedy já bych na domácí vypsal tak maximálně @1,82. To, že jsou kursy vyšší a dokonce stoupají, to mne prostě donutilo do toho vlítnout po hlavě…
Takže
výhra domácích s důvěrou 6/10, v kursu @2,28 vsazeno u Pinnacle
Všem GL!
*8*